معرفی انواع پایه چرخ خیاطی و کاربرد آن ها در دوخت-min

پایه چرخ خیاطی یک قطعه نسبتا کوچک است که در بالای سوزن خیاطی قرار گرفته و باعث اجرای دوخت های متنوع بر روی پارچه می شود، بنابراین قطعه مذکور یکی از اجزای چرخ های خیاطی است که با کاربرد دوخت آسان بر روی پارچه تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

پایه های چرخ خیاطی اشکال متفاوتی دارند که همین تفاوت در شکل ظاهری باعث تغییر در کاربرد آن ها می شود، این پایه ها را می توان به چرخ های خیاطی صنعتی و خانگی متصل کرد تا به این ترتیب به آسانی دوخت مورد نظر روی پارچه اجراء شود.

 

 

معرفی انواع پایه های چرخ خیاطی

پایه های چرخ خیاطی باتوجه به جنس و نوع پارچه، ضخامت پارچه، نوع دوخت و طرح در انواع و اقسام گوناگون تولید می شوند که برخی از آن ها کاربرد بیشتری دارند و برخی دیگر کمتر مورد استفاده قرار می گیرند اما با این حال ما در این مقاله انواع پایه چرخ خیاطی را معرفی می کنیم تا شما با کاربرد پایه های چرخ خیاطی و طرز استفاده هر یک از آن ها آشنا شوید.

 

پایه های ساده دوزی

پایه ساده دوزی پرمصرف ترین پایه چرخ خیاطی است که خود به دو نوع مختلف تقسیم می شود؛

  1. پایه ساده دوزی شکاف باز که با نام پایه چند کاره نیز شناخته می شود زیرا علاوه بر دوخت ساده قدرت پیاده کردن دوخت هایی مانند زیگزاگ و … را بر روی پارچه دارد.
  2. پایه ساده دوز شکاف نیمه باز که تنها برای دوخت های ساده می توان از آن استفاده کرد.

 

پایه دکمه دوزی (پایه دکمه زن)

دوخت دکمه با دست فرصت زیادی می خواهد و برای خیاط حرفه ای عملا دوختن دکمه با دست امکان پذیر نیست به همین دلیل شرکت های تولید کننده لوازم جانبی چرخ خیاطی یک پایه چرخ خیاطی با عنوان پایه دکمه دوزی تولید کرده اند که در قسمت بالای سوزن قرار می گیرد و به این ترتیب به خیاط کمک می کند تا هر نوع دکمه ای را در سریع ترین زمان با چرخ خیاطی بدوزد.

پایه دکمه دوزی یا پایه دکمه زن  معمولا برای چرخ های صنعتی کاربرد دارد و نمی توان آن را به چرخ های خانگی به خصوص مدل های قدیمی متصل کرد.

 

پایه رگه دوزی

پایه رگه دوز یک پایه چرخ خیاطی دیگر است که باعث ایجاد یک رگه دوخت روی پارچه می شود. این پایه در اصل دو سوزن با قطرهای مساوی را روی خود جا می دهد و به این وسیله دو دوخت هم اندازه ظریف بر روی پارچه ایجاد کرده و باعث رگه رگه شدن پارچه می شود.

این پایه نیز در دو نوع پایه کوتاه و پایه بلند تولید می شود که خیاط باید باتوجه به مدل و برند چرخ خیاطی خود یکی از آن ها را انتخاب کند برای مثال پایه رگه دوزی پایه کوتاه برای چرخ خیاطی ژانومه مناسب است.

 

پایه مخصوص نخ ماهیگیری

نخ ماهیگیری نوعی نخ نایلونی خشک است که روی لباس نمایان نمی شود اما به آن حالتی متفاوت می دهد و به عبارتی از شُل بودن پارچه می کاهد، دوخت این نخ روی پارچه با پایه چرخ خیاطی همه کاره اندکی دشوار است به همین دلیل خیاطان حرفه ای که کارشان دوخت لباس های مجلسی می باشد از پایه مخصوص نخ ماهیگیری استفاده می کنند.

 

 

پایه قیطان دوزی

قیطان نسبت به نخ معمولی ضخامت بیشتری دارد به همین دلیل دوخت آن روی پارچه به وسیله پایه های همه کاره ممکن است در زیبایی و تمیز بودن کار نهایی تاثیر منفی بگذارد و در کنار آن موجب اتلاف وقت خیاط شود.

برای جلوگیری از موارد گفته شده تولیدکنندگان پایه های چرخ خیاطی یک پایه با نام پایه قیطان دوزی تولید کرده اند که برای دوخت نخ قیطان بر روی هر نوع پارچه ای می توان از آن استفاده کرد.

 

پایه زنجیره دوزی

دوخت زنجیره ای یکی از دشوارترین دوخت ها است زیرا در صورت غفلت و بی دقتی خیاط ممکن است روی لباس نامرتب جلوه کند یا اینکه به طور کامل شکافته شود به همین دلیل برخی تولیدکنندگان چرخ های خیاطی یک پایه زنجیره دوزی برای محصول خود در نظر گرفته اند.

هرچند که حتی در صورت استفاده از پایه زنجیره دوزی نیز اگر خیاط دقت کافی نداشته باشد امکان شکافته شدن دوخت وجود دارد.

 

پایه مغزی دوزی

پایه مغزی دوزی و پایه نوار اریب در اصل یک پایه است که برای دوخت مغزی و دوختن نوار اریب کاربرد دارد.

این نوع پایه چرخ خیاطی بیشتر برای دوخت های تزئینی مانند کناره های مانتو یا اطراف یقه بلوز و همچنین دوخت کناره های پارچه هایی که احتمال جدایی تاروپود آن ها پس از دوخت می رود کاربرد دارد.

در ضمن پایه گان دوزی نیز کاربردی مشابه با پایه مغزی دوزی و نوار اریب دارد.

 

پایه لب لول

پایه لب لول یک پایه چرخ خیاطی چند کاره است که می توان از آن برای ساده دوزی، دوخت زیگزاگ و همچنین میان دوزی استفاده کرد.

این پایه در دو نوع ضخیم و نازک تولید می شود که انتخاب میزان ضخامت آن به نوع چرخ خیاطی صنعتی و ضخامت پارچه وابسته است، دلیل وابستگی ضخامت پایه لب لول به ضخامت پارچه این است که در این پایه چرخ خیاطی پارچه در داخل پایه قرار می گیرد و سپس دوخت بر روی آن انجام می شود.

 

 

 

 

پایه گردونه دوزی یا ساتن دوزی

ساتن دوزی یک هنر ظریف است که در آن با استفاده از نخ ابریشم یا نخ های ظریف دیگر روی پارچه نقوشی ایجاد می شود به همین دلیل وجود پایه گردونه دوزی یا ساتن دوزی در این هنر از ملزومات است چراکه دوخت نخ ابریشم آن هم به صورت نزدیک بهم از امور بسیار دشواریست که با پایه های همه کاره نمی توان آن را انجام داد.

 

پایه پس دوز

پس دوز همان دوختی است که از قسمت پایین و داخل لباس زده می شود، امروزه چرخ های صنعتی و حتی چرخ های خیاطی خانگی جدید به حالت پس دوز مجهز هستند اما با این وجود باز هم شرکت های تولیدی پایه پس دوز چرخ خیاطی را تولید کرده اند تا خیاط ها بجای صرف هزینه زیاد برای خرید چرخ پس دوز از همین سری کوچک و ارزان قیمت استفاده کنند.

 

پایه های زیپ دوزی

پایه های زیپ دوزی در سه نوع مختلف برای دوخت زیپ های مخفی، زیپ های دوطرفه و زیپ های کاپشنی تولید می شوند که با هر یک از آن ها می توان دو مدل زیپ دیگر را نیز دوخت.

برای مثال با استفاده از پایه چرخ خیاطی مخصوص دوخت زیپ کاپشنی امکان دوخت زیپ های مخفی و دوطرفه وجود دارد بنابراین به نظر می رسد خرید یکی از آن ها کافی باشد.

 

پایه کوک شل و ریشه زن

پایه کوک شل و ریشه زن همانطور که از عنوانش پیداست زیگزاگ های شل روی پارچه ایجاد می کند و به این ترتیب خیاط با اعمال تغییرات اندکی روی پارچه ای که به وسیله این پایه دوخته شده است می تواند صاحب دوخت شل شود.

همچنین باتوجه به حالت های دوخت در نظر گرفته شده برای چرخ خیاطی می توان با کمک این پایه روی پارچه ریشه های متنوع زد.

 

پایه های سردوز

سردوز همان زیگزاگ است که به کناره های پارچه زده می شود بنابراین با کمک حالت زیگزاگ چرخ های خیاطی جدید خانگی یا صنعتی و همچنین پایه های ساده دوزی نیز می توان سردوز زد اما برخی از چرخ های خیاطی برای سردوز زدن به پایه های سردوز (پایه پاک دوز) نیاز دارند.

 

 

پایه شکوفه دوز، پایه رفو و مطلسه دوزی

پایه شکوفه دوز (پایه شکوفه زنی) و پایه مطلسه دوزی پایه مخصوص گلدوزی هستند که می توان آن ها را به انواع چرخ خیاطی های خانگی مانند ژانومه و کاچیران متصل کرد.

پایه شکوفه دوز ظاهری دایره ای شکل دارد که باعث حرکت دورانی سوزن روی پارچه و به دنبال آن ایجاد شکوفه می شود.

پایه چرخ خیاطی رفو و مطلسه دوزی نیز با حرکت مداوم روی پارچه می تواند آن را رفو بزند یا اینکه طرح های گلدوزی بر روی آن ایجاد کند.

 

پایه تریکو و حریر دوزی

نام پایه تریکو و حریر دوزی خود گویای همه چیز است! یعنی کاربرد این پایه را به وضوح نشان می دهد.

این پایه ظاهری شبیه به پایه های همه کاره دارد اما تفاوت عمده آن با پایه های همه کاره این است که پایه تریکو و حریر دوزی برای دوخت پارچه های ضخیم و کشی و یا پارچه های حساس حریر مانند مورد استفاده قرار می گیرد.

 

پایه چین سوزنی

از پایه چین سوزنی برای ایجاد چین های ریز روی پارچه استفاده می شود که کار خیاط را هنگام چین دادن به لباس آسان می کند و همچنین دوام چین ها را افزایش می دهد زیرا در ایجاد چین با کمک این پایه نخ ها محکم تر به پارچه دوخته می شوند.

پایه کمکی ضخیم دوز، پایه دوخت کش، پایه دوخت ریسه مروارید، پایه دوخت جادکمه و پایه دوخت چرم هم که نیاز به توضیح ندارند زیرا کاربرد آن ها از عنوانشان مشخص است.

 

 

 

بررسی چگونگی تغییر پایه چرخ خیاطی

تغییر پایه چرخ خیاطی به برند و مدل چرخ خیاطی بستگی دارد اما امروزه بیشتر چرخ های خیاطی خانگی و صنعتی طوری طراحی می شوند که خیاط بتواند با کمک یک اهرم کوچک به راحتی پایه آن را تعویض کند.

طریقه تعویض و تغییر پایه چرخ خیاطی در کاتالوگ آن نوشته می شود پس توصیه ما این است که برای تعویض آسان پایه چرخ خیاطی حتما از راهنمای درج شده در کاتالوگ آن کمک بگیرید.

 

درباره پارسی دوز

پارسی دوز یک فروشگاه لوازم خیاطی و خرازی و همچنین پایگاه اطلاعات و آموزش های رایگان برای خیاط ها است، یعنی خیاط ها با عضویت در سایت و یا دیگر صفحات مجازی این مجموعه می توانند به صورت رایگان آموزش های خیاطی را فرا بگیرند و پس از آموزش مدل های مختلف خیاطی نیز می توانند لوازم مورد نیاز خود از جمله پایه چرخ خیاطی و دیگر لوازم اولیه را از فروشگاه مجهز پارسی دوز به صورت اینترنتی خریداری نمایند تا محصول خریداری شده در سریع ترین زمان ممکن به دستشان برسد.

۴ دیدگاه برای “معرفی انواع پایه چرخ خیاطی و کاربرد آن ها در دوخت”

  1. سلام
    به نظرم در مورد هر پایه ای باید شکل آن را پایین مطلب بنویسید. کسی که مطالب را جمع آوری کرده اطلاعات اندکی از خیاطی داشته.

      • نقاط ضعف
        • زیرمطلب هرپایه شکل اون پایه نبود که هم شکل وهم مطلب همزمان به کاربر راهنمایی لازم رو بده

        سلام بله درست گفتن اقای شایان منم مطلب مربوط به اون پایه رو که میخوندم توذهنم شکل پایه رودرک نکردم کاشکی زیرمطلب مربوط به هر پایه شکلش وکاربردش هم میبود.ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...